среда, 1. септембар 2010.

NJEGOSEVI DANI

Treći međunarodni slavistički skup „Njegoševi dani“ biće otvoren večeras u 19 sati na Sceni 213 . Na svečanom otvaranju govoriće rektor Univerziteta Crne Gore akademik Predrag Miranović, dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću prof. dr Blagoje Cerović, predsjednik opštine Nikšić Nebojša Radojičić i predsjednik Organizacionog odbora međunarodnog naučnog skupa „Njegoševi dani“ prof. dr Tatjana Bečanović.

Nakon ceremonije otvaranja, u 20 sati, uslijediće solistički

koncert pijaniste Borisa Kraljevića. Nikšićkoj publici i gostima on će predstaviti djela slavnog Frederika Šopena. poljskog kompozitora, čija se 200-godišnjica rođenja ove godine obilježava širom svijeta. Rad naučnog skupa „Njegoševi dani“ odvijaće se u okviru tri sekcije: sekcije za nauku o književnosti i kulturi, za nauku o jeziku i istorijske sekcije. Sekcija za nauku o književnosti i kulturi usmjeriće se na teme: „Njegoš i intertekstualna komunikacija s njegovim djelom“ i „Ideološki kodovi u književnom tekstu“. Sekcija za nauku o jeziku fokusiraće se na teme: „Njegošev jezik i južnoslovenski jezici u Njegoševo doba“ i „Crnogorski jezik i drugi južnoslovenski jezici“. Istorijska sekcija razmatraće teme „Njegoš u istoriografiji“ i „Istoriografija i politika“.

Jedan od ciljeva ove naučne manifestacije jeste promovisanje i naučno utemeljena interpretacija Njegoševog stvaralaštva, crnogorske i ostalih južnoslovenskih književnosti, jezika i kultura, što podrazumijeva njihovo komparativno, interkulturalno i interdisciplinarno izučavanje.

Нема коментара:

Постави коментар